Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Суббота, 18.05.2024, 06:26
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ (Штученко К.О.,Чорна Л.В.)
    ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ
    Lam3rokДата: Воскресенье, 03.11.2013, 20:22 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

    Штученко К.О., студентка ОКР «бакалавр»

    Науковий керівник: Чорна Л.В., ст. викладач

    Донецький державний університет управління

    м. Донецьк, Україна

    Постановка проблеми в загальному вигляді. Тема відповідальності бізнесу перед суспільством сьогодні як ніколи актуальна в України та в світі.Різноманіття підходів до розуміння корпоративної соціальної відповідальності знайшло своє відображення у роботах Г. Боуена, К. Девіса, М. Фрідмана, Е. Фрімен, Дж. Елкінгтона, А. Керолла, Дж. Муна, П. Друкера, Т. Бредгарда, Ф. Котлера, Ю. Благова, А. Горошилова, М. Кормакова та багато інших.На жаль, на сьогоднішній день інтенсивні дослідження цієї проблеми здійснюються американськими та європейськими дослідниками. Щодо вітчизняної науки, то для неї дана тематика є новою і малорозробленою.

    Метою дослідження є проведення комплексного дослідження історичного досвіду формування світової корпоративної соціальної відповідальності та впровадження його в Україні.

    Викладення основних результатів. Тема соціальної відповідальності бізнесу стала наскрізним каменем багатьох наукових досліджень у 60-ті роки минулого століття.Саме в цей час узагальнюються принципи створення нової етики підприємництва, яка б відповідала вимогам демократичного суспільства, а не лише максимізації прибутку. Однак, розквіт наукової думки в галузі етики підприємництва розпочався значно пізніше - наприкінці 80-х рр., коли стало зрозуміло, що весь світ далі піде шляхом ринкової

    економіки. Отже, як бачимо, поняття корпоративної соціальної відповідальності – (КСВ) існує багато років. У 50-60-х рр. ХХ ст.КСВ міцно увійшло в корпоративне управління в США і Канаді. Правда, воно в основному охоплювало питання корпоративної філантропії, соціального забезпечення власного персоналу, а також надання допомоги місцевим органам влади на професійній та спонсорській основі. Ця робота перепліталася з функціями корпорацій із зв’язків з громадськістю - PR. У Європі КСВ офіційно оформилося на Лісабонському європейському саміті в березні 2000 р., а також коли Європейська комісія опублікувала так звану «Зелену книгу про КСВ» (липень 2001 р.). Раніше, в 1995 р., за прикладом американців і канадців була утворена мережа Євробізнесу з КСВ, яка зайнялася поширенням та популяризацією принципів КСВ на business-to-business основі. В об’єднаній Європі поняття корпоративна соціальна відповідальність визначається як «концепція інтеграції турботи про соціальне та екологічному розвитку в бізнес-операціях компаній у взаємодії зі своїми акціонерами і зовнішнім середовищем».

    КСВ поширена серед країн Європи. В одних країнах вона інтегрована в громадську політику (Данія, Франція, Фінляндія, Швеція), в інших – соціально відповідальні практики є виключно прерогативами компаній (Греція, Ірландія, Нідерланди, Словенія). В ЄС основна роль корпоративної соціальної відповідальності полягає у підтримці сталого розвитку компаній, що призводить до покращення ситуації на ринку праці, а також якості продуктів і послуг, що надаються компаніями (Комюніке Європейської Комісії, 2006). За ініціативою Єврокомісії 16.10.2002 р. був створений Багатосторонній Форум, завданням якого є вироблення загальноєвропейських рекомендацій із соціальної звітності.Але тільки в деяких країнах, зокрема у Франції і в Англії, введені законодавчі вимоги до певних підприємств із необхідної соціальної звітності. Наприклад,

    британськими національними стандартами є «Бізнес за соціальну відповідальність і «Бізнес у місцевому співтоваристві». На даний момент у міжнародній практиці ведення соціальної звітності компаній найбільшого поширення набули два стандарти: ГІЗ - «Глобальна ініціатива зі звітності» (GRI, GlobalReportingInitiative); AA1000 (Відповідальність - AccountAbility 1000). Окремо можна виділити стандарт СО 8000 (Соціальна відповідальність - SA 8000). Країни СНД також зробили внесок у розвиток КСВ, розробивши та затвердивши міжнародний стандарт «Соціальна відповідальність організації. Вимоги. CSR/КСО – 2008».

    Ідея корпоративної соціальної відповідальності набула закінченого вигляду на всесвітньому економічному форумі в Давосі, на якій Генеральний секретар ООН Коффі Анон звернувся до лідерів найбільших компаній світу із закликом приєднатися до міжнародної ініціативи — Глобального договору — в рамках якого створюються умови для співпраці бізнесу з установами ООН, профспілками, неурядовими організаціями для втілення в життя загальних принципів соціальної рівності та збереження довкілля. Спираючись на перевагу спільних дій, Глобальний договір поставив завдання розвитку принципів соціальної відповідальності бізнесу, забезпечення його участі у вирішенні найгостріших проблем глобалізації. А отже, приватний бізнес, приєднавшись до договору в співпраці з іншими соціальними партнерами, зможе сприяти реалізації ідеї формування стійкої і відкритої глобальної економіки.

    На жаль, в Україні інститут корпоративної соціальної відповідальності перебуває лише на етапі становлення. Однак, як показує досвід розвинених країн, саме соціальне інвестування сприяє формуванню нових конкурентних переваг, зростанню рівня ділової репутації та капіталізації компаній.

    Висновки. Таким чином, інтерес до розвитку інституту КСВ активно зростає. Де-факто український бізнес, спираючись на закордонний досвід, проявляє істотну соціальну активність, яка багато в чому носить закритий для громадськості характер. Для розбудови КСВ на всіх рівнях економіки країни необхідно формувати нові ефективні механізми.
     
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ (Штученко К.О.,Чорна Л.В.)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024