Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Воскресенье, 05.05.2024, 08:40
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТНК В УКРАЇНІ (Андрушко В.В., Яблонська Н.Г.)
    ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТНК В УКРАЇНІ
    Lam3rokДата: Воскресенье, 03.11.2013, 19:05 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТНК В УКРАЇНІ

    Андрушко В.В., студентка ОКР «бакалавр»
    Науковий керівник: Яблонська Н.Г., старший викладач

    Донецький державний університет управління
    м. Донецьк, Україна

    Постановка проблеми в загальному вигляді. Сьогодні процеси транснаціоналізації виробництва та обміну стали серцевиною прогре-суючого процесу глобалізації економіки, який дедалі більше впливає на окремі національні господарства, в тому числі, й на економіку Ук-раїни. В умовах формування глобальної економічної системи з відпо-відними механізмами ринкової конкуренції завдяки створенню влас-них транснаціональних інтегрованих структур виробники країн, заді-яних в цьому процесі можуть отримати можливість підвищення своїх конкурентних переваг як на власному національному ринку, так і на міжнародному.
    Метою дослідження є визначення ролі ТНК на сучасному етапі розвитку економіки України, виявлення переваг і недоліків присутно-сті цих компаній в країні.
    Викладення основних результатів. За визначенням Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), транснаціональні корпорації (ТНК) - це підприємства, що складаються з материнського підприєм-ства та його закордонних філіалів, при цьому ТНК можуть як набува-ти статусу корпорації, так і не мати цього статусу[1].
    Для глобалізації світової економіки транснаціональним корпора-ціям відведена вирішальна роль. На ТНК припадає основна частина прямих іноземних інвестицій, вони контролюють 40% промислового виробництва у світі, половину міжнародної торгівлі. Кожного року підприємства ТНК виробляють продукцію на суму, яка перевищує 6
    трлн. дол., на них працює кожний десятий зайнятий у світі, крім сіль-ського господарства. 500 найпотужніших ТНК реалізують 80 % усієї виробленої продукції електроніки та хімії, 95% фармацевтики, 76% продукції машинобудування [2].
    Динаміка та обсяги ринку країни часто є визначальним мотивом приливу прямих інвестицій. Емпіричні дослідження свідчать, що кра-їни з швидко зростаючими ринками є об'єктами активної інвестицій-ної діяльності ТНК. За кількістю споживачів (понад 45 млн.) Україна є потенційно великим ринком у Європі. Відносна не насиченість українського ринку після розпаду СРСР, невисокий рівень конкурен-ції робить його досить перспективним для іноземних інвесторів. Але низький рівень доходів значної частини українського населення пе-решкоджає формуванню динамічного платоспроможного попиту, хо-ча в останні роки ситуація поліпшується.
    Відповідно до даних Державного комітету статистики України, обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну за станом 31 грудня 2012 року становив 54,5 млрд. дол. США, що більше порівняно з об-сягами на 1 січня 1996 року в 60,7 раза та складає 1199,3 долара у ро-зрахунку на одну особу населення. Однак, існують відмінності не лише за обсягом інвестицій, а й за загальною кількістю філій ТНК. За даними «Доповіді про світові інвестиції» ЮНКТАД, в Україні було зареєстровано 367 іноземних філій ТНК, тоді як у багатьох країнах СНД цей показник є значно вищим. Зокрема, кількість іноземних ТНК у Молдові сягає 2670, у Росії - 1176, у Казахстані - 1772. Ще більш разючим є порівняння з країнами ЄС, де іноземних філій біль-ше 208 тис., а материнських компаній ТНК - понад 39 тис. Таке ж від-ставання спостерігається у порівнянні з країнами і територіями, що динамічно розвиваються, особливо Китаєм, де 280 тис. іноземних фі-лій, Сінгапуром - 14 тис., Малайзією - понад 15 тис.[3].
    В Україні транснаціональна діяльність представлена американсь-кими, німецькими, англійськими, південнокорейськими та російськи-ми компаніями. При цьому, необхідно враховувати, що активізація діяльності ТНК має свої негативні наслідки, які певною мірою випли-вають з її переваг. У табл. 1 наведені найбільші інвестиції іноземних компаній.
    Таблиця 1
    Найбільші інвестиції іноземних корпорацій в Україну
    Компанія Країна похо-дження Вид діяльності Сума, млн. дол.
    Coca- Cola США Виробництво без-алкогольних напоїв 241,0
    Tюменська наф-
    това компанія Росія Переробка нафти 186,0
    Daewoo Корея Виробництво лег-кових автомобілів 160,0
    Sigma-Bleyzer США Інвестиції в теле-комунікації, суднобу-дування та інші галузі 160,0
    Western NIS
    Enterprise Fund США Інвестиції в хар-чову, будівельну та ін. галузі 150,0
    Укртатнафта Росія Переробка нафти 134,95
    Мacdonald’s
    Ukraine Ltd США Громадське хар-чування 82,0
    Cargill США Переробка та тор-гівля 57,0
    З наведеної таблиці видно, що найбільший обсяг інвестицій при-падає на американські компанії, лідером серед яких є Coca- Cola, а серед російських – Тюменська нафтова компанія.
    Серед найвідоміших ТНК, які відкрили дочірні компанії, філії і спільні підприємства в Україні, слід зазначити шведсько-швейцарський концерн ASEA-Brown Bovery (ABB) в електротехніч-ній галузі, SKF - у машинобудуванні, Теtra-pak - пакувальній, Procter & Gambel, Dow Chemical Company - в хімічній, «Лукойл» - в нафто-переробній, Damen Shipyards - судновому будівництві. В тютюновій промисловості домінують інвестиції відомих американських і брита-нських ТНК Reynolds, Philip Morris Inc., British American Tobacco, в пивоварінні - інвестиції консорціуму скандинавських фірм Balticbevrage Holding, бельгійської ТНК Interbrue. У харчовій індуст-рії функціонують дочірні підприємства ТНК Kraft Jacobs Sushard, Nestle, Coca-Cola, Cargill. А такі всесвітньо відомі транснаціональні корпорації як BP (British Petroleum) та Royal Dutch Shell робили спро-би входження на нафтовий ринок України, але відмовилися від своїх намірів працювати в нашій країні через нестабільність нормативної законодавчої бази та високої собівартості робіт.
    Однією з форм присутності ТНК в країні є наявність угод по злиттю і поглинанню. Слід зазначити, що кількість угод в сфері фі-нансових послуг є найбільшою завдяки тому, що іноземні інвестори придбали декілька великих українських банків: Райффайзенбанк (Угорщина), Укрсиббанк (Франція) та ін. Однак, жорсткі законодав-чі обмеженнях і непрозорість вітчизняного ринку стримують актив-ність транснаціональних компаній.
    ТНК здійснюють як позитивний, так і негативний вплив на еко-номіку України. Серед позитивних наслідків діяльності ТНК є такі: зміцнення ресурсної і виробничої бази країни, розширення експорт-них можливостей, сприяння реструктуризації економіки, поширення передової технології, поглиблення міжнародного поділу праці, поси-лення процесів інтернаціоналізації і глобалізації. Ці переваги є осно-вою для виникнення певних недоліків діяльності ТНК, серед яких:
    ТНК передають українським партнерам не відповідні їхньому рі-вню розвитку технології з жорсткими обмеженнями на продаж;
    в умовах занадто жорсткого регулювання діяльності ТНК, остан-ні просто можуть покинути країну;
    важлива інформація про різні країни поширюється на міжнарод-ному рівні глобальними розвідувальними мережами ТНК;
    ТНК зневажають інтересами місцевих робітників, оскільки їхня діяльність носить глобальний характер;
    ТНК уникають сплати податків шляхом внутрішнього переливу капіталу в країни з нижчим рівнем оподатковування;
    встановлюючи штучні ціни, ТНК підривають спроби України управляти власною економікою[4].
    Висновки. В останні роки транснаціональні корпорації стали ос-новним структурним елементом економіки більшості країн, оскільки виступають в ролі найбільшого світового інвестора і носія нових тех-нологій як у сфері менеджменту, так і виробництва. Тому транснаці-оналізація українських компаній - це шлях вирішення проблеми рест-руктуризації економіки, тобто організації виробництва і збуту науко-місткої продукції. Українські підприємства повинні крок за кроком освоювати світовий економічний простір, використовуючи весь на-копичений досвід інвестиційної активності найбільших ТНК світу і враховуючи основні регіональні, галузеві і стратегічні особливості транснаціоналізації виробництва.
    Список літератури
    1. Сорока І.Б. Транснаціональні корпорації і їхня роль у процесі активізації міжнародної інтеграції / І.Б. Сорока // Актуальні проблеми економіки. - 2009. - №9. - С. 35-41.
     
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТНК В УКРАЇНІ (Андрушко В.В., Яблонська Н.Г.)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024