Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Суббота, 18.05.2024, 09:34
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » ПІДПИСАННЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄС : ВИГОДИ ТА НЕДО (Перебейнос О.Ю.,Анастасов О.І.)
    ПІДПИСАННЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄС : ВИГОДИ ТА НЕДО
    Lam3rokДата: Воскресенье, 03.11.2013, 21:08 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    ПІДПИСАННЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄС : ВИГОДИ ТА НЕДОЛІКИ

    Перебейнос О.Ю., студентка ОКР «бакалавр»

    Науковий керівник: Анастасов О.І. , к.політ.н., доцент

    Донецький національний університет

    м. Донецьк, Україна

    Постановка проблеми в загальному вигляді. Україна обрала євроінтеграційну стратегію і зараз чітко дотримується напрямку цього вектору. Це підтверджується хоча б єдністю влади та опозиції в парламенті при ухваленні відповідних законопроектів. Як результат - довкола майбутньої Угоди Україна — Євросоюз сформувався цілий ряд аргументів та контраргументів щодо потенційних можливостей і загроз для України за умов її підписання .

    Мета дослідження полягає в структурному аналізі основних перспектив інтеграції України до ЄС. Через те, що інтеграційні процеси є самі по собі дуже складними процесами, треба визначити, що є першочерговим елементом ефективного входження в зону ЄС та які проблеми можуть очікувати Україну на цьому шляху.

    Викладення основних результатів. Європейський вибір розкриває нові перспективи для українського економічного розвитку, соціальної й інтелектуальної еволюції, зміцнення позицій держави на міжнародній арені. Політичний аспект детермінує європейську інтеграцію вдосконаленням правового поля української держави, демократизацією її політичної та інституціональної систем (проведення реформи у виборчому законодавстві та припинення практики «виборчого правосуддя»). Взаємодія з ЄС допомагатиме наближенню соціальних умов України до високих європейських стандартів, покращенню рівня життя й добробуту населення. З іншої

    точки зору євроінтеграція — це крок до активізації становлення внутрішньодержавних змін всередині України як інтегрованої частини глобального суспільства. Нарешті, членство в ЄС ставить питання національної безпеки України, її захист від будь-якої агресії та претензій щодо кордонів і території.

    Одночасно, слід розглядати зближення України з ЄС як неминучі й негативні наслідки від євроінтеграційної стратегії загалом. Серед таких: неспроможність робити достатні фінансові внески до загального бюджету Союзу; зростання конкуренції між українськими та європейськими виробниками, що супроводжуватиметься знищенням неконкурентоспроможних підприємств і хвилею невід’ємних соціальних обурень. Перехід на євростандарти може закрити євроринок від вітчизняних товарів, що безумовно є загрозою стабільності, адже окремі вітчизняні виробники можуть виявитися не готовими до жорсткої міжнародної конкуренції. Україна має сьогодні невисокий, за міжнародними критеріями, потенціал конкурентоспроможності. Окрім того, враховуючи, що процес вступу до COT пов’язаний із зниженням тарифів на окремі групи товарів, то й Україна змушена буде піти на певні поступки шляхом зниження діючих ставок ввізного мита на чутливі товари, зокрема продукцію сільського господарства і харчової промисловості, продукцію металургії та хімії, ряд товарів машинобудівної промисловості тощо. Це може призвести до певного зростання імпорту цих товарів і відповідного тиску на вітчизняних товаровиробників [1].

    Так чи інакше вступаючи до будь-якого об’єднання Україна повинна виробляти чітку стратегію щодо всіх позитивних та негативних наслідків подальшого економічного розвитку. Відверто неточними і нечіткими у юридичному полі є інтереси Європейського Союзу у забезпеченні миру та стабільності в межах своїх нинішніх

    кордонів. Задля сусідства із стабільними та демократичними державами, що характеризуються демократичною зовнішньою політикою Україна готова погіршити відносини з Російською Федерацією стаючи членом ЄС. А це поставить питання про стабільність вітчизняної економіки до остаточного вступу у ЄС.

    Через можливу асоціацією з Україною в ЄС досі не прийшли до єдиної концепції подальшого розвитку інтеграційного процесу, адже між Німеччиною, Францією і Великою Британією немає єдиного бачення вирішення проблем. Підтвердженням цього може бути, щонайменше, заява британського прем’єр-міністра Д. Камерона стосовно можливого припинення членства Великої Британії в ЄС [2].

    Одночасно триває прихована боротьба за лідерство, коли у той самий час ряд країн ЄС прагнуть зміцнення свого статусу на хвилі поточного політичного стану пов’язаного з Україною та економічною кризою. Усе це створює багато суперечностей щодо як майбутнього ЄС в цілому, так і місця й ролі України в ньому.

    Проблемою є і підтягнення належного рівня життя населення України до євростандартів, а тому вступ України в ЄС лише гіпотетично означатиме поступове підвищення рівня життя українців. Тому за таких умов долучення до регіональної політики ЄС є проблемою, що зачіпає національну безпеку України [3] . Але не слід забувати, що інвестиції від ЄС залежать виключно від самої України.

    Євроінтеграційна політика може бути непоганою мотивацією для внутрішніх українських перетворень. Одне з них — прискорення конституційної реформи. Більш того, питання покращення конкурентоспроможність національної економіки стане надактуальним – без його вирішення асоціація з ЄС втрачає своє значення.

    Асоціація з ЄС загострить питання внутрішньої трансформації - де Україна має здійснити низку невідкладних обов’язкових

    системних перетворень, щоб хоча б наблизитися до стандартів Європи. І які саме це будуть перетворення за умов латентної політичної кризи в Україні – незрозуміло.

    Висновки. Підсумовуючи результати дослідження щодо інтеграційних процесів України в контексті даного дослідження слід розуміти, що у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС Україна отримає ряд значних привілеїв. Але є і великий ряд загроз, що постане перед економікою, національною безпекою і суверенітетом країни. Сьогодні не створено наукових розробок, які б пропонували варіанти подальшого розвитку для уникнення перерахованих вище загроз та ймовірних конфліктів. А для його розробки необхідне цілісне бачення всіх вищезазначених недоліків та переваг, що в остаточному розгляді дали б підґрунтя для прогнозування та реальних політичних дій.

    Список літератури 1. Канівець О. Фальшиві антиєвропейські страшилки // Дзеркало тижня. Україна. -№37. - 11 жовтня 2013.

    2. Маркевич К., Юрчишин В. Можливий вихід Великої Британії з ЄС — окремі макроекономічні аспекти // Центр Разумкова. - 06 лютого 2013.

    3. Осадча Н. В. Характеристика процесу інтеграції України до Європейського союзу (ЄС) // Економічний вісник Донбасу. - № 3.(25). - 2011. - С. 71–81.
     
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » ПІДПИСАННЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄС : ВИГОДИ ТА НЕДО (Перебейнос О.Ю.,Анастасов О.І.)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024