Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Суббота, 18.05.2024, 23:24
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » СУЧАСНИЙ СТАН ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ (Юрченко Н.Е., Олейнікова С.С.)
    СУЧАСНИЙ СТАН ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
    Lam3rokДата: Воскресенье, 03.11.2013, 20:25 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    СУЧАСНИЙ СТАН ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН

    Юрченко Н.Е., студентка ОКР «бакалавр»

    Науковий керівник: Олейнікова С.С.,к.держ.упр., доцент

    Донецький державний університет управління

    м. Донецьк, Україна

    Постановка проблеми в загальному вигляді. За умов розвитку глобалізації світового господарства та сучасних тенденцій розвитку міжнародних економічних відносин посилюється значення зовнішньоекономічної діяльності. Процеси розширення національної економіки України встановлюють нові стандарти розвитку міжнародного бізнесу, налагодження зовнішньоекономічних зв’язків, стимулювання конкурентних переваг для забезпечення стійких позицій на зовнішньому ринку для підвищення ефективності діяльності підприємств [1].

    Загальною метою дослідження є аналіз сучасного стану зовнішньої торгівлі України в системі міжнародних економічних відносин.

    Викладення основних результатів. Необхідність і важливість зовнішньоекономічної діяльності підтверджує той факт, що зовнішня торгівля надає можливість підвищити національне виробництво, розширити номенклатуру експортної продукції, більш активно приймати участь в міжнародній спеціалізації.

    Однією з форм здійснення зовнішньоекономічної діяльності є зовнішня торгівля, складовою частиною якої є експортно-імпортні операції. Так, у 2012 р. експорт товарів та послуг становив 82,4 млрд. дол. США, імпорт – 91,4 млрд. дол. США. Зовнішньоторговельні операції було здійснено з партнерами із 215 країн світу. Україна

    експортувала товари до 191 країни світу, імпортувала – із 207 країн. Однак, основними торговельними партнерами залишаються країни СНД (36,8%) та ЄС (24,8%). Якщо розглядати структуру зовнішньої торгівлі України з точки зору груп товарів, що входять до неї, то можна відзначити тенденцію до інтенсивного розвитку виробництва, зростання частки промислових товарів у зовнішньоторговельному обороті, і як наслідок – зростання співпраці з розвиненими державами Заходу, що призводить до зростання авторитету країни на міжнародній арені. Крім того, зростання частки наукомістких виробництв дозволяє Україні брати участь у міжнародних науково-технічних розробках і тим самим зміцнювати свої позиції в системі міжнародних економічних відносин [2].

    Оцінюючи сьогоднішній стан України в системі міжнародних економічних відносин, можна виділити ряд завдань, вирішення яких дозволить посилити позиції країни на міжнародній арені. Зокрема, необхідно створити зовнішні умови для здійснення структурних і технологічних реформ у базових, орієнтованих на експорт виробництвах за максимальною участю іноземного капіталу, здійснення заходів виходу на нові ринки збуту; а також створити певні умови для захисту вітчизняного товаровиробника, що потребує законодавчого обмеження імпорту товарів.

    Висновки. В сучасних умовах Україна потребує нової моделі торгово-економічних відносин, в основі яких лежить єдність виробництва, експорту та імпорту в процесі кругообігу і обороту капіталу, розширеного відтворення. Розвиток національного експорту на основі моделі кругообігу капіталу дозволить використовувати вітчизняний бізнес для виготовлення товарів на експорт.

    Список літератури

    1. Україна в системі міжнародних економічних відносин [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://osvita.ua/.

    2. Статистика зовнішньої торгівлі України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
     
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » СУЧАСНИЙ СТАН ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ (Юрченко Н.Е., Олейнікова С.С.)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024