Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Суббота, 18.05.2024, 23:56
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » НАПРЯМКИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (Порторескул С.В.,Ковальова М.Л.)
    НАПРЯМКИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
    Lam3rokДата: Воскресенье, 03.11.2013, 20:11 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    НАПРЯМКИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ДОНЕЦЬКОГО РЕГІОНУ

    Порторескул С.В., студентка ОКР «бакалавр»

    Науковий керівник: Ковальова М.Л., к.е.н., ст. викладач

    Донецький державний університет управління

    м. Донецьк, Україна

    Постановка проблеми в загальному вигляді. В умовах сучасної глобалізації світової економіки особливу значимість набуває дослідження проблем розвитку зовнішньоекономічних зв'язків, як на регіональному, так і на державному рівні. Головним завданням розвитку регіонів України є зростання обсягів експорту продукції підприємств й підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності шляхом якісного забезпечення належних економічних, організаційних, правових умов для розвитку експортної діяльності й створення механізмів з надання державних фінансових, податкових, інформаційно-консультативних й інших видів допомоги експортерам. Донецький регіон – потужний міжрегіональний територіально-продуктивний комплекс. Він є невід'ємною частиною економічного потенціалу України. Займаючи 8,8% території, Донецький регіон виробляє 25% обсягу промислової та 8.0% обсягу сільськогосподарської продукції країни [2].

    Могутнім промислово – виробничим потенціалом Донецького регіону відзначаються міста Донецьк, Маріуполь, Горлівка. Саме тут сконцентрована переважна частина металургійної бази України, що випускає більше ніж одну третину чавуну, сталі, готового прокату, коксу. Значним потенціалом даного регіону відзначається зовнішньоекономічний сектор.

    Загальною метою дослідження є визначення головних напрямків і тенденцій зовнішньоекономічної діяльності підприємств Донецького регіону.

    Основні результати. Однією з найхарактерніших рис сучасного етапу економічного розвитку є розвиток процесів міжнародної економічної інтеграції, пов’язаний із всебічним поглибленням міжнародного розподілу та кооперації праці, посиленням взаємозалежності між окремим країнами та господарськими регіонами світу, надзвичайно швидким поширенням економічної інформації, фундаментальними структурними зрушеннями в системі міжнародної економіки.

    Зовнішньоекономічна діяльність будь якої країни або регіону складається з двох потоків – експорту та імпорту. За даними Держкомстату на експорт поставляється до 80% прокату чорних металів, що дозволяє Україні входити в першу десятку країн - експортерів цього виду продукції [1].

    Ефективний розвиток експортної діяльності має потребу в нарощуванні експортного потенціалу, здійсненні модернізації й організації виробництва широкого спектру конкурентоздатної продукції як вітчизняних фірм, так і продукції провідних іноземних виробників, насамперед в галузі електроніки, електротехніки, засобів зв'язку.

    Донецький економічний регіон має сприятливі умови для розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Важливою складовою економіки області залишається експортна діяльність. Загальний обсяг експорту товарів з Донецької області за 2012 р. склав 21,6 млрд дол. США, що більше попереднього року на 29%.

    Структура як експорту, так і імпорту має виражену сировинну орієнтацію. До основних видів експортної продукції належать чорні метали та вироби з них. Найбільшу частину в імпорті становлять

    енергоносії, природний газ, нафта, нафтопродукти. Експортні операції здійснюються з багатьма країнами світу: Китаєм, США, Тайванем, Туреччиною. За січень–липень 2013 року експорт товарів з Донецької області склав 7480,2 млн. доларів США, або 85,8% до січня–липня 2012 року. Структура експорту Донецького регіону представлена на Рис. 1, з неї видно, що найбільшу частину складає експорт в країни СНД.

    Рис. 1. Структура експорту Донецького регіону за січень-липень 2013 року

    Основні тенденції зовнішньоекономічної діяльності підприємств Донецького регіону:

    1) Розвиток галузей господарства

    З метою створення конкурентоспроможних виробництв за пріоритетними напрямами інноваційного розвитку регіону протягом 2012 року реалізовувались 33 проекти з інноваційною складовою та 31 проект з трансферу технологій, на які спрямовано 117,5 млн грн

    2) Наповнення дохідної частини бюджетів

    До місцевих бюджетів з урахуванням міжбюджетних трансфертів та коштів, що передаються із загального фонду бюджету до бюджету розвитку, надійшло 17366,0 млн грн податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

    3) Розвиток соціальної сфери

    Пріоритетними є напрями розроблення ефективної та діючої соціальної інфраструктури. Зниження рівня безробіття серед населення.

    4) Розвиток зовнішніх зв’язків і міжрегіонального співробітництва

    - продовжувалась співпраця в рамках угод про співробітництво з 14 регіонами іноземних держав (Російська Федерація, Білорусь, Польща, Чехія), Європейською Бізнес Асоціацією і Турецько-українською діловою радою;

    - в рамках розвитку міжрегіонального співробітництва Донецькою облдержадміністрацією підписано низку документів про співробітництво з Урядом Моравсько-Сілезького краю Чеської Республіки, адміністрацією Краснодарського краю, Курської області, Урядом Московської області, з Ростовською та Новосибірською областями Російської Федерації;

    - продовжувалось виконання положень Угод про міжрегіональне співробітництво з десятьма регіонами України: Дніпропетровською, Львівською, Кіровоградською, Херсонською, Івано-Франківською, Полтавською, Тернопільською, Запорізькою областями, містом Київ, Автономною Республікою Крим [3].

    Висновки. Підсумовуючи вищезазначене слід вказати, що Донецький регіон відзначається значним потенціалом у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Найбільшим потенціалом відзначається сфера послуг. Доцільно відзначити активізацію діяльності нерезидентів країни. Це є своєрідним індикатором привабливості інвестицій. Можна сміливо стверджувати, що досліджуваний регіон – один з найважливіших регіонів у всій економіці Україні. Завдяки розвиненому господарству і багатим природним ресурсам, Донецький регіон є основою для розвитку української економіки. Проте економіка Донецького регіону

    стикається з деякими проблемами як, наприклад, галузеві диспропорції та несприятлива екологічна ситуація. Також виникають деякі труднощі із міжнародним співробітництвом, за допомогою якого здійснюється зовнішньоекономічна діяльність регіону та країни в цілому. Але для цього розроблено спеціальні напрями, які повинні забезпечити у майбутньому високий рівень міжнародної взаємодії. Але слід також зауважити, що Донецький регіон володіє величезною кількістю перспектив і можливостей для подальшого розвитку економіки регіону та держави.

    Список літератури

    1. Дем'яченко А.Г. Методи аналізу і оцінки ефективності експортної діяльності металургійних підприємств: Автореферат дис. канд. економ. наук: 08.06.01 / Приазовський державний технічний університет. – Маріуполь. – 2005–20 с.

    2. Соціально-економічне становище Донецької області за січень–серпень 2013року (видання Головного управління статистики у Донецькій області). [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://donetskstat.gov.ua/region/ek.php?dn=0813.

    3. Стратегічний моніторинг розвитку регіонів // Національний інститут стратегічних досліджень. – К.: – 2012. – С. 8-17.
     
    Форум » Конференції молодих вчених і студентів » «Розвиток міжнародних економічних відносин і ЗЕД в сучасних умовах» » НАПРЯМКИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (Порторескул С.В.,Ковальова М.Л.)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024