Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Воскресенье, 05.05.2024, 11:47
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференция » Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах інтеграційних і глобалізацій » ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІКИ І БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ (Циганов О.Р., Краснолобова Л.С.)
    ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІКИ І БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ
    Lam3rokДата: Пятница, 20.05.2011, 10:18 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІКИ
    І БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ ДОНЕЦЬКОГО РЕГІОНУ
    В ПОСТКРИЗОВИЙ ПЕРІОД

    Циганов О.Р., к.е.н., професор
    Краснолобова Л.С., старший викладач
    Донецький державний університет управління
    м. Донецьк, Україна

    Донецький регіон – є одним з найкрупніших промислових, фінансових, інтелектуальних центрів України. Основними тенденціями розвитку економіки області протягом останніх років є подолання кризових, стагнаційних тенденцій і генерація процесів економічного зростання. Позитивні зрушення в посткризовий період в усіх напрямах економіки регіону підтверджуються багатьма показниками. Так, обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) за 2010 р. склав 114721,5 млрд. грн. Рівень зростання промислового виробництва – 115, 8 %; обсяг виконаних будівельних робіт за січень-вересень 2010 р. склав 3023,9 млн. грн., що відносно січня 2009 р. склало 102,8 %; експорт товарів за відповідні періоди склав 8208,7 млн. дол. США, зріст 143,9 %. Заборгованість із виплати заробітної плати склала 241,8 млн. грн., зменшилася відносно 2009 р., склавши 75,6 %. Зріст обсягів продукції головних галузей регіону – добувної промисловості склав в 2010 р. відносно 2009 р. 103,8 %, металургійного виробництва – 110,4 % [1].
    Відповідна активізація ділової активності спостерігається і у фінансовому секторі. Загальні активи банківської системи з 01.01.2010 р. до 01.01.2011 р. зросли на 88622 млн. грн. і склали 1090248 млн. грн., власний капітал збільшився на цей період на 22550 млн. грн. і склав 137725 млн. грн. Пожвавилася кредитна діяльність банків – обсяг кредитів, наданих суб’єктам господарювання за вказаний період, збільшився на 33297 млн. грн. і склав 508288 млн. грн. Зросла довіра фізичних осіб, тобто громадян, до банківської системи: кошти фізичних осіб збільшилися на 60727 млн. грн. і досягли 270733 млн. грн.
    Мета статті – дослідити тенденції в банківському секторі Донецького регіону, пов’язані зі змінами в економіці, в посткризовий період.
    Є позитивні тенденції розвитку і в діяльності фінансових установ Донецької області. Досягнуто зростання загальних активів банків регіону на 4,7 % - до 61,7 млрд. грн. Продовжувала поліпшуватися ситуація на депозитному ринку. У порівнянні з 2009 р., депозитні вклади за 2010 рік зросли на 31,4 % і склали 39 млрд. грн. Вклади населення зросли на 26,1 %. Темпи їхнього зростання в гривні більш ніж у три рази перевищили темпи зростання вкладів в іноземній валюті (41,5 % проти 10,5 %). За 2010 рік банки та філії Донецької області отримали позитивний фінансовий результат (трохи більше 1 млрд. грн.), тоді як за 2009 рік він був негативний (-360,5 млн. грн.) [2].
    Значний спад економіки в період кризи загострив питання пошуку нових шляхів її розвитку, необхідність створення економіки нового типу, зорієнтованої на розширення попиту на продукцію вітчизняних товаровиробників, для чого насамперед необхідно збільшити обсяги кредитування. Цю задачу і відповідну функцію повинна і спроможна виконати тільки національна банківська система. Тому вона залишається провідною і найважливішою сферою економіки держави.
    І в розвитку виробничого потенціалу Донецької області є велике вкладення банків. Вони не тільки забезпечують чітке і якісне розрахунково-касове обслуговування, але і надають своєчасну кредитну підтримку, сприяючи покращанню інвестиційного клімату в регіоні.
    Зростання економіки регіону корінним чином позначається і на розвитку банківського і страхового сектора. Унаслідок того, що фінансові послуги є надзвичайно затребуваними, кількість банківських установ в регіоні постійно росте. Сьогодні в області сформована могутня мережа банківських установ — більш ніж 140 головних офісів і філій, а також 1415 банківських відділень, 14 страхових компаній і 4 біржі [3]. Найбільш розвинена філіальна мережа у таких банків, зареєстрованих в Донецькій області, як «Перший Український Міжнародний банк», «Донгорбанк», «Український Бізнес Банк» і «Капітал». Свої філії мають найбільші українські банки: «Ощадбанк», «Приватбанк», «Промінвестбанк», «Райффайзен Банк Аваль» і «Укрсоцбанк».
    Банківські установи регіону в посткризовий період поновили активне нарощування обсягів своєї діяльності в усіх основних напрямках, що позитивно впливає на розвиток банківської системи й сприяє економічному зростанню як в області, так і в Україні в цілому.
    Загальний кредитний портфель банківської системи Донецької області у складі кредитів, наданих нефінансовим і фінансовим корпораціям на кінець 2010 р. склав 84279 млн. грн., в тому числі в добувну промисловість 1212 млн. грн. (1,44 %), в переробну промисловість 10555 млн. грн. (12,5 %), в будівництво – 2977 млн. грн. (3,5 wacko [4]. За рахунок постійного впровадження банками регіону комплексних систем кредитування населення, які включають надання кредитів на придбання товарів побутового призначення, житла, автотранспорту, оплату за навчання, обсяг кредитів, виданих фізичним особам, домашнім господарствам, на кінець 2010 р. склав 13789 млн. грн., або 16,4 %.
    Необхідно відзначити, що в регіоні активізується діяльність банківських установ по кредитуванню малого й середнього бізнесу. Це пояснюється двома факторами.
    Перший - переорієнтація багатьох фінансових установ на малий бізнес, що стає пріоритетним не тільки для більшості банків з розвитою філіальною мережею, але й для середніх, які також готові працювати з населенням, з малим і середнім бізнесом.
    Другим фактором збільшення частки кредитів суб'єктам малого бізнесу в кредитних портфелях банків є ріст попиту на відносно невеликі по розмірах позички.
    За оперативними даними, отриманими від банків і філій області, за 2010 рік ними видано підприємствам малого бізнесу більше 12 тисяч кредитів на загальну суму 1,6 млрд. грн.
    Але економіка регіону потребує значно більшого. Зараз з ціллю збереження наявних та створення нових робочих місць, реконструкції і технічного переозброєння підприємств, піднесення економіки області запропоновано до реалізації понад 150 проектів, загальна потреба яких в фінансуванні становить більше 1 млрд. доларів США. В забезпеченні таких обсягів фінансування повинен бути суттєвий внесок банків регіону.
    Однак, окремі комерційні банки не можуть забезпечити надання тих величезних кредитних ресурсів, у тому числі в іноземній валюті, які потрібні для модернізації і технічного переозброєння галузей народного господарства, здійснення широкомасштабних заходів у таких сферах, як енергетика, екологія, видобуток сировини, впровадження науково-технічних розробок при значному скороченні традиційного джерела фінансування – коштів державного бюджету. Як вказано вище, депозитні залучення Донецьких банків на кінець 2010 р. складають 39000 млн. грн. З одного боку це свідчить про оновлення довіри вкладників до банків, з другої – це дуже мало для формування ресурсів, потрібних економіці регіону. Зазначені позитивні ознаки поки не активізували процеси кредитування в потрібній мірі і мають лише частковий ефект. Повномасштабного відновлення кредитної активності банків ще не відбулося, оскільки фінансовий стан значної частини підприємств – потенціальних позичальників - після кризи все ще залишається важким, а вартість кредитних ресурсів, не дивлячись на тенденції до її зменшення, ще дуже велика.
    Таким чином, ці проблеми вже почали вирішуватися шляхом створення банківських об’єднань, особливе місце серед яких посідатимуть банківські консорціуми, що створюються на спільній основі для здійснення кредитних, гарантійних та інших фінансових операцій з метою збільшення масштабів операцій шляхом залучення додаткових ресурсів, розподілу ризиків, збереження певного рівня ліквідності.
    Але, аби розвиток такого могутнього регіону, як Донбас, набув стабільного характеру, цього недостатньо, йому необхідні висококапіталізовані банки, які могли б кредитувати економіку, фінансувати великі інвестиційні проекти і залучати кошти населення. Тому банківська система регіону потребує подальшого розвитку.

    Література

    1. Офіційний сайт Українського комітету статистики м. Донецьк [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.donetskstat. gov.ua/region.
    2. Стан фінансування підприємств Донецької області [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: // www.pumb.ua/ua/pro_bank/presa_bank/najnadijnishi_banki_donetskodo_regionu.
    3. Банківські установи Донецького регіону [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.fuib.com/ua/press/news/2007-6/329.
    4. Банківська статистика [Електронний ресурс]. – Режим доступу : bank.gov.ua/statistic.

     
    Форум » Конференция » Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах інтеграційних і глобалізацій » ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІКИ І БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ (Циганов О.Р., Краснолобова Л.С.)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024