Сайт сотрудников высшей школы
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 54
Друзья сайта
  • Сайт ДонГУУ
  • Wiki
  • Сайт ДонНТУ
  • Сайт ДонНУЭТ
  • Воскресенье, 05.05.2024, 14:56
    [ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Форум » Конференция » Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах інтеграційних і глобалізацій » ЗАХИСТ КОРИСТУВАЧІВ ІНТЕРНЕТУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ (Кулєшова Л.В.,Кулєшов О.Е, Новомлинський М)
    ЗАХИСТ КОРИСТУВАЧІВ ІНТЕРНЕТУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ
    Lam3rokДата: Среда, 18.05.2011, 00:18 | Сообщение # 1
    Зло
    Группа: Администраторы
    Сообщений: 209
    Репутация: 9999
    Статус: Offline
    ЗАХИСТ КОРИСТУВАЧІВ ІНТЕРНЕТУ
    В СУЧАСНИХ УМОВАХ

    Кулєшова Л.В., к.е.н., старший викладач
    Кулєшов О.Е., студент
    Новомлинський М.
    Донецький державний університет управління
    м. Донецьк, Україна

    Однією із найгостріших проблем застосування сучасних комп’ютерних інформаційних технологій є поява так званої «комп’ютерної» злочинності, включаючи комп’ютерний тероризм. До основних злочинів відносяться дії хакерів, фрікерів, кракерів. В умовах світової фінансової кризи почастішали злочини, пов’язані з безготівковими розрахунками, не є виключенням і Україна.
    У поточному році, на думку фахівців, зростання числа мережевих махінацій фінансового характеру продовжується. Це пов'язано з загальносвітовою кризою та масовими звільненнями: лишившись роботи, люди часто погоджуються на сумнівні пропозиції заробітку, нехтуючи безпекою.
    Метою дослідження є оцінка існуючого рівня безпеки мережі Інтернет, виявлення можливостей захисту користувачів.
    У березні 2009 року експерт з питань безпеки Британії заявив про виявлення «трояна», який заражає банкомати, відстежує трансакції у доларах США, російських рублях і українських гривнях і краде інформацію про пластикові картки. Наприкінці січня у користувачів одного з індонезійських мобільних операторів був зафіксований мобільний вірус, раніше помічений лише в Росії. Черв'як здатний без відома абонента керувати його мобільним рахунком і красти звідти гроші.
    У Сінгапурі затримали п'ятьох наших співвітчизників, які звинувачуються у використанні підроблених кредитних карток для оплати товарів і послуг. Діючи за кордоном, вони здійснили кілька несанкціонованих оплат через КБ “Финанси і кредит” за українськими кредитними картками. Унаслідок спільних дій українських і сінгапурських правоохоронців шахраїв арештували. Визнаним є факт існування на Україні організованих хакерських угруповань, які, за даними ФБР США, через Інтернет входили до комп’ютерних систем деяких американських компаній.
    У 2008 році органи внутрішніх справ України виявили 95 злочинів, вчинених за допомогою мережі Інтернет, серед яких вісім кримінальних справ стосуються дитячої порнографії. Загалом минулого року міліція виявила 851 злочин, відповідальність за які передбачена ст. 301 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів). Протягом 8 місяців 2009 року працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю у сфері комп’ютерних технологій виявлено 704 злочини, з яких 223 злочини виявлено у сфері Інтернет-технологій, 116 у сфері електронних платежів, 90 - у сфері телекомунікацій. Направлено до суду згідно статті 232 КПК України кримінальні справи за 462 злочинами. Знято з обліку 31 злочин.
    Зважаючи на вищезгадані факти, наразі втілюється в життя ідея електронної «"гарячої лінії» internetbezpeka@lastrada.org.ua , що почала функціонувати у червні 2009-го року. За цією адресою зможе звернутися будь-який користувач Інтернету зі своєю скаргою щодо кримінальної діяльності Інтернет-провайдерів.
    Прикладом активних протидій Інтернет-злочинам є досвід країн Європейського Союзу. Наприклад, Європарламент готується ухвалити закон, за яким користувачів, які нелегально обмінюються файлами, будуть відключати від Інтернету навіть без рішення суду. Таким чином, країни-члени ЄС можуть звертатися до Інтернет-провайдерів безпосередньо з вимогою відключити користувачів, що злісно порушують чужі права на інтелектуальну власність. Уряд Франції вже схвалив план, за яким злісних порушників чужих авторських прав в Інтернеті можна буде позбавити доступу до мережі на строк до одного року. Новий закон буде спрямований перш за все проти веб-сайтів, які дозволяють обмін файлами з музикою і фільмами між користувачами. Інтернет-провайдери можуть, за необхідності, визначати IP-адреси комп'ютерів, з яких з мережі нелегально викачується музика та інші захищені законом твори. Німецька профспілка поліцейських (DPolG) запропонувала владі виділити більше людей для боротьби із злочинністю в Інтернеті. За словами голови профспілки Райнера Вендта (Rainer Wendt) Інтернет може вважатися «найбільшим місцем злочину в світі» і залишати його без нагляду не можна. Представники поліції пропонують додатково навчити 2000 «кібер-поліцейських», які здійснюватимуть "посилене патрулювання Інтернету". З цією метою, зокрема, пропонується посилити взаємодію між федеральною кримінальною поліцією і поліцією земель.
    Актуальною є проблема поширення нетерпимості і расизму в мережі Інтернет. В багатьох країнах прийняті спеціальні закони, які передбачають кримінальну відповідальність за пропаганду нетерпимості. Такі закони діють в Австрії, Бельгії, Бразилії, Канаді, Великій Британії, Франції, Німеччині, Індії, Ізраїлі, Швейцарії тощо. При цьому, якщо демократичні країни, такі як Сполучені Штати, Німеччина, Франції чи Австралія намагаються контролювати зміст інформації в Інтернет для обмеження доступу неповнолітніх, в таких країнах як Китай, Сінгапур, Іран – цензори націлені не тільки на відверті матеріали і прояви нетерпимості, а також на демократично спрямовані обговорення і правозахисну просвіту.
    Таким чином, величезний потік інформації надходить в Інтернет із різних держав; користуватися нею можна практично з будь-якого куточка світу. Причому міжнародне спілкування з використанням Інтернет ніким не регулюється (не існує органу управління мережею, а основний засіб встановлення правил – саморегулювання). Тому протидія злочинним проявам у глобальній мережі тільки на національному рівні буде малоефективною. Спираючись на міжнародний досвід, необхідно розробити такий механізм державного регулювання, який би не перешкоджав розвитку ринкових відносин у цій відносно молодій галузі. Важливе значення щодо правового виховання населення мають комп’ютерні правові системи. У цьому аспекті варто згадати позитивний досвід найпотужнішого в Україні пошукового правового сервера LIGA ONLINE.

     
    Форум » Конференция » Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах інтеграційних і глобалізацій » ЗАХИСТ КОРИСТУВАЧІВ ІНТЕРНЕТУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ (Кулєшова Л.В.,Кулєшов О.Е, Новомлинський М)
    • Страница 1 из 1
    • 1
    Поиск:


    Copyright PBL © 2024